Förintelsen i Czesław Miłoszs diktning – den 9/5 kl. 18.30 hos Judiska Församlingen i Göteborg

Czesław Miłosz 9 maj

”Jag, nytestamentlig jude”

Tisdagen den 9 maj kl. 18:30 i  Judiska Församlingens stora sal, Östra Larmgatan 12 i Göteborg

Czesław Miłosz (1911–2004) framstår idag som en av det gångna seklets litterära portalfigurer och hans verk behåller sin ständiga relevans och aktualitet. Den polske poeten och prosaförfattaren med mera är den enda Nobelpristagare som även har hedrats med titeln Rättfärdig bland nationerna för sina ansträngningar att rädda judar undan Förintelsen.

Paul Rudny samtalar om Förintelsen i hans diktning med Jurek Hirschberg, översättaren av de nyss utgivna Traktater på vers – Miłoszs förbluffande diskursiva poesi som för första gången finns samlad i en volym, dessutom på svenska. Skådespelaren Ingemar Carlehed läser judens klagosång ur Traktat om poesin och nyöversättningar av dikter skrivna i skenet från det brinnande Warszawagettot. Miłosz tycks inse ordets tillkortakommande i mötet med ondskan men – poet som han är – uttrycker han detta genom storslagen diktning.

Samtalet följs av en visning av Michał Nekanda-Trepkas prisbelönta film Campo dei Fiori (2013, 28 minuter, polskt tal med engelsk text). Miłosz kommenterar gettoupproret och för första och sista gången läser framför kameran sin djupt berörande dikt som filmen har lånat titeln från.

Entré: 30 kr för medlemmar, 100 kr för icke-medlemmar. Betala gärna i förväg till BG 766-5573 eller swisha till 1231472356. Ange CM9/5 samt namn.

Kaffe/te och kaka serveras.

Obligatorisk föranmälan senast den 8 maj till info@judiskaforsamlingen.se

Alla är välkomna!

Arrangör: Informationsstyrelsen vid Judiska Församlingen i Göteborg