Förintelsen i Czesław Miłoszs diktning är samtalsämnet i Stockholm på måndag den 21 november kl. 18.30. Välkommen till Bajit, det nyligen invigda huset för judisk utbildning och kultur vid Nybrogatan (ingång mellan Riddargatan 3 och 5).
Czesław Miłosz (1911–2004) framstår idag som en av det gångna seklets främsta litterära portalfigurer och hans verk behåller sin relevans och aktualitet. Inte alla vet att den polske poeten och prosaförfattaren med mera är den enda Nobelpristagare som även har hedrats med titeln Rättfärdig bland nationerna för sina ansträngningar att rädda judar undan Förintelsen.
Journalisten och författaren Eva Ekselius samtalar om Förintelsen i hans diktning med Jurek Hirschberg, översättaren av de nyss utgivna Traktater på vers – Miłoszs förbluffande diskursiva poesi som för första gången finns samlad i en volym, dessutom på svenska. Skådespelaren David Arnesen läser kvädet ur Traktat om poesin och nyöversättningar av dikter skrivna i skenet från det brinnande Warszawagettot. Miłosz tycks inse ordets tillkortakommande i mötet med ondskan men – poet som han är – uttrycker han detta genom storslagen diktning.
Samtalet följs av den svenska premiärvisningen av Michał Nekanda-Trepkas prisbelönta film Campo dei Fiori (2013, 28 minuter, polskt tal med engelsk text). Miłosz kommenterar gettoupproret och för första och sista gången läser framför kameran sin djupt berörande dikt som filmen har lånat titeln från.
Judiska Församlingen i Stockholm är arrangör. Entré: 50 kronor för medlemmar, 100 kronor för icke-medlemmar. Servering i Bajits bar.
Obligatorisk föranmälan senast den 17 november till john.gradowski@jfst.se. Du hittar besöksinformation här.
Alla är välkomna!